Wat kan je verwachten tijdens het theorie-examen?

Autorijden is veel meer dan goed kunnen sturen en schakelen. Het allerbelangrijkste is dat je op de hoogte bent van de verkeersregels en een veilige verkeersdeelnemer bent. Niet alleen voor jezelf, maar bovenal voor anderen. Voor je het praktijkexamen mag afleggen, dien je daarom eerst het theorie-examen succesvol af te ronden.

Over het theorie-examen

Het theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit 2 onderdelen:

  • gevaarherkenning
  • verkeersregels en verkeersinzicht                  

Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar in de auto moet je vaak nog sneller beslissen. Van dit onderdeel moet je er minstens 13 goed hebben. Over verkeersregels krijg je 30 vragen en over verkeersinzicht nog eens 10. In totaal moet je van deze vragen er minimaal 35 goed hebben.

Bij Verkeersschool Niels bestel je theorieboeken en cd-roms om te oefenen voor het theorie-examen. Ook tijdens onze rijlessen besteden we aandacht aan de theorie, en je kunt uiteraard altijd vragen stellen aan je instructeur. Iets een keer gezien hebben is vaak leerzamer dan het van papier lezen. Daarom gaan we zo nodig op zoek naar oefensituaties, bijvoorbeeld door naar een lastig kruispunt te rijden. Zo krijg je inzicht in de onderdelen van het theorie-examen.

Voor de tussentijdse toets en het praktijkexamen, dien je in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat. Dit certificaat is 1,5 jaar geldig.

Theorie-examen aanvragen

Bij het CBR kan je zelf een aanvraag doen voor het afleggen van het theorie-examen. Hier vind je alle andere informatie over wat je nodig hebt tijdens het examen en hoe je moet betalen.