Alleen het praktijkexamen staat tussen jou en het roze pasje

Na je theorie-examen en de rijlessen is het tijd voor het echte werk: het praktijkexamen. Als je je rijbewijs wilt halen, is de rijtest de laatste stap voor je dat roze pasje kunt aanvragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, onze rijschool uit Delft vertelt je wat je kunt verwachten.
 

Praktijkexamen aanvragen

Jouw rijinstructeur vraag het praktijkexamen aan. Met je eigen DigiD moet je Verkeersschool Niels machtigen om het examen aan te vragen. Zodra je er klaar voor bent, vul je het aanvraagformulier samen met hem in.

Wat neem je mee naar het praktijkexamen?

 • Een geldig identiteitsbewijs.
 • Indien je een tussentijdse toets hebt gedaan, het adviesformulier van de TTT. Hierop staan eventuele vrijstellingen voor het praktijkexamen.
  Als de examinator na het praktijkexamen twijfelt over een bepaald examenonderdeel, kan hij het TTT-advies over dat onderdeel meenemen in de beslissing of je geslaagd bent.
 • Het formulier zelfreflectie, dat je van tevoren kunt invullen. Dit bespreek je na het praktijkexamen met de examinator.
 • De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen of toets. Deze heb je van ons ontvangen.


Check vooraf of je alle benodigdheden bij je hebt en zorg ervoor dat je op tijd bij het examencentrum bent.
 

Het praktijkexamen afleggen

Een praktijkexamen duurt 55 minuten. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent, dat geeft rust zo vlak voor het examen. Je rijinstructeur mag meerijden en bij het eindgesprek met de examinator aanwezig zijn.

Verloop van het praktijkexamen:

 • Kennismaking met de examinator die je vertelt over het verloop van het examen. Hij vraagt naar het zelfreflectieformulier dat jullie naderhand zullen bespreken.
 • Er wordt gecheckt of je geslaagd bent voor het theorie-examen. Ook controleert het examencentrum je identiteitsbewijs.
 • Op het parkeerterrein doe je een oogtest. Je moet het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
 • Ter voorbereiding op de rit stelt de examinator nog enkele vragen, bijvoorbeeld over de lampjes op het dashboard.
 • De examenrit begint. Een deel hiervan, ongeveer een kwartier, rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.
 • De examinator toetst of je veilig en zelfstandig rijdt en of je genoeg rekening houdt met andere weggebruikers. Hierbij let hij onder meer op: je beheersing van de auto, kijkgedrag, in- en uitvoegen, goed voorrang verlenen, inhalen, rijden op kruispunten en bijzondere verrichtingen.

Geslaagd?

Een praktijkexamen is hét moment om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op ander verkeer en of je gevaarlijke situaties meester bent. De examinator kijkt of je voldoende in huis hebt om veilig deel te nemen aan het verkeer. Direct na de autorit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.